rené mensink interieurarchitect

interieur- en productdesign

FONTYS TF1

Hogeschool | Eindhoven

"Entree als visite kaartje van de opleiding"

De entree van het gebouw Fontys TF1 Paramedische Hogeschool (dominee Th. Fliednerstraat) moest het visite kaartje worden van de opleiding. Het doel was een ontmoetingsplek te creëren voor studenten, docenten en professionals uit het werkveld.

"rene heeft ons overtuigd om de entree op alle niveaus aan te passen en er een representatieve studie – en ontmoetingsplek van te maken"

Michel van der Zanden • Projectleider

De totale renovatie

De totale renovatie is eerst uitgewerkt op tekeningen; hierop is de nieuwe indeling van de binnen- en buitenruimtes uitgedacht. Door te kiezen voor akoestische plafonds, vloer en de diverse meubels is er een hoogwaardige studie- en ontmoetingsplek ontstaan.

Buiten meer openheid

De buitenruimte was een groot onderdeel van het ontwerp en de beleving. De fietsenstalling is verplaatst naar de zijkant van het gebouw. Op de oude plek zijn houten banken en frames van cortenstaal met beplanting gekomen. Er ontstonden zitplekken en meer openheid voor het entree. Zo is er weer zicht op de aangrenzende sportvelden.

"De zachte projectvloer maakt deze ruimte akoestisch erg aangenaam. Het grote bloemmotief op de muur maakt de ruimte helemaal af."

Balie centraal geplaatst

Bij binnenkomst is er meer openheid gecreëerd door de balie op een andere centralere plek te situeren. Er is meer natuurlijke lichtinval en een mooi uitzicht op de binnenplaats. De arbo gerelateerde balie is voorzien van een verhoogde vloer en heeft speciale werkplekken. Er is ook gezorgd voor een wenselijk klimaat met minder tocht en het heeft nu een aangename akoestiek. 

Ontmoetings - en studieplek

Binnen zijn studie-werk plekken gemaakt van besloten banken. Sommige zijn voorzien van een tv scherm om een laptop aan te sluiten. Er is een nieuwe studieruimte gerealiseerd waar studenten graag komen om in alle rust te studeren. De goede koffie is een belangrijke factor om even om te lopen naar deze pantry. De open entree biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld een afstudeerexpositie waar nieuwe ontwikkelingen en praktijkgericht onderzoek in het paramedische werkveld worden getoond.

Aangrenzende concentratieruimte

De aangrenzende concentratieruimte wordt afgeschermd door een grote glazen wand. Er staat een grote werktafel en langs de muur zijn verschillende werkplekken met arbo gecertificeerde bureaustoelen. De zachte projectvloer maakt deze ruimte akoestisch erg aangenaam. Het grote bloemmotief op de muur maakt de ruimte helemaal af.

Entree wordt verblijfsruimte

Door het nieuwe ontwerp hebben we een doorgaande route veranderd in een verblijfsruimte die de menselijke kant van de opleiding onderstreept door elkaar fysiek te ontmoeten. Gezien het veelvuldige gebruik is dat meer dan gelukt.

i.s.m.

Gispen • Jeroen Verwij • Bussinessmanager

Fontys Hogeschool • Michel van der Zanden • Senior Projectleider Huisvesting & Onderhoud

  • 06 5330 5335