rené mensink interieurarchitect

interieur- en productdesign

SiNT LUCAS

middelbaar onderwijs | Eindhoven

Creatieve leeromgeving in voormalige Philips-fabriek op Strijp-S

SintLucas is een school met een breed aanbod aan creatief-technische opleidingen op vmbo en mbo-niveau. Van hoedenmaker tot game-artist. Nu gehuisvest op Strijp-S, het culturele en creatieve hart van de stad Eindhoven.

Afstemming met de architect

Bij de start van de opdracht zijn we eerst gaan kijken op de bouwplaats. Daarna ben ik langs geweest bij het architecten bureau “Cepezed“. Met hen over het pand en de achterliggende visie gesproken. Ze gaven uitleg hoe ze het voormalige Natlab van Philips, waar de cd en dvd zijn ontwikkeld, onderdeel van het ontwerp hebben gemaakt.  Deze oude structuur, twee evenwijdige bakstenen gebouwen zijn door een atrium verbonden, waardoor een industriele binnenruimte is ontstaan.

“Nadat rene zich verdiept had in de opdracht volgde afstemming met de leerlingen, leveranciers en architect. Dit gemixed met zijn eigen visie maakte het tot een hoogwaardig ontwerp”

Joanita Segboer • Hoofd huisvesting en facilitair

Overleg met alle betrokken

De opdracht was om van het Atrium een ‘urban playground’ te maken. Na de eerste opzet van het plan te hebben uitgewerkt, hebben we samen met de projectgroep van het SintLucas gefinetuned. Vanuit de school waren diverse disciplines betrokken: van locatiedirecteur tot facilitair manager, van artdirector/huisstijlbewaker tot vakdocenten en zelfs leerlingen zijn geïnterviewd over hun wensen.

Ruimte voor iedereen​

Zo hebben we voor het SintLucas in het nieuwe onderwijsgebouw veel creativiteit ingebracht en specials ontworpen. Het atrium moest de studenten, vakdocenten én bedrijven uit de omgeving uitnodigen tot samenkomen en samenwerken.

"De inrichting van het atrium is dienstbaar aan de architectuur en de leerlingen van het SintLucas"

Pure basis kleuren

Het industriële karakter bepaalt eigenlijk al hoe je met kleuren omgaat die de puurheid van de materialen accentueren, zoals brons en koper. Veel meubels zijn standaardproducten, die net een twist hebben gekregen door de materialisering ervan, zoals tafels met een mooi houten hpl blad.” De kleur menie heb ik als kleur toegepast omdat het goed past bij de industriële uitstraling en de natuurlijke bestrating met klinkers.

Lange bank en podium

Een echte eyecatcher in het atrium is de op maat gemaakte lange houten bank langs de glazen pui. Op de eerste verdieping is nog een andere special te zien: een groot podium, als een echte catwalk, voor bijvoorbeeld diploma-uitreikingen. Van samenwerken tot ontmoeten en presenteren, de inrichting ondersteunt de gebruikers. Voor een deel is het meubilair van de oude locatie gebruikt en aangevuld met nieuwe producten.

"De brede houten trap is een prettige plek voor iedereen"

Met elkaar in gesprek​

Twee verdiepingen waar de vmbo- en mbo-leerlingen zowel apart van elkaar als gezamenlijk kunnen werken. Het atrium is hun verblijfsruimte in de pauzes. Leerlingen en vakdocenten komen er om samen te werken. Daarnaast is het een representatieve ruimte voor de ontvangst van bedrijven die met het SintLucas willen samenwerken.’ Verbinden is belangrijk.

De trap nodigt uit

Een brede houten trap tussen de verdiepingen zorgt letterlijk voor deze verbinding. De directeur opent er het schooljaar. Leerlingen eten er hun lunch. Op de brede treden is er plek voor iedereen.  

i.s.m.

Gispen • Ewout Torreman • Accountmanager

SintLucas • Joanita Segboer • Hoofd huisvesting en facilitair

  • 06 5330 5335