rené mensink interieurarchitect

DE HUISKAMER VAN SCHEVENINGEN

Bibliotheek Scheveningen

Zo begint het verhaal van De huiskamer van Scheveningen. De ontdekking begint, je verwonderen en je laten verrassen wat je zal ontdekken. De bibliotheek is meer dan een huis voor boeken; Het is het hart van de wijk met ruimte voor kennis, cultuur en informatie; een plek om te ontspannen, studeren of bijvoorbeeld een film of lezing te bezoeken. Een bibliotheek is waar mensen samenkomen op zoek naar kennis, ontwikkeling en ontmoeting

Vernieuwde collectie

De bibliotheek van Scheveningen was toe aan een volledige renovatie. Het nieuwe totaalconcept werd uitgewerkt in nauwe samenwerking met John van der Linden, hoofd Facilitaire Zaken bij de Dienst Publiekszaken van de Gemeente. Er is goed gekeken naar de collectie en er is een mooie nieuwe keuze gemaakt, welke nog meer aansluit bij de vraag van de gebruikers. Zo ontstond er meer overzicht en vrije ruimten voor lees- en studie plekken.

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Oppervlakte

745 m2

Locatie

Den Haag

Rol

ontwerp & realisatie

Fotografie

Martijn Beekman & Stefanie Smans 360

GALERIJ

REACTIE

rene weet heel goed wat hij wil en bewaakt zijn concept, maar komt tegelijk bij vragen van onze kant met zeer praktische oplossingen. Achter de woorden van de opdrachtgever kijken en luisteren, dat is echt rené zijn kracht. Ik kijk terug op een zeer plezierige samenwerking"

John van der Linden

Hoofd Facilitair / projectleider 

Oud en nieuw herenigd

Ik wilde de plaats Scheveningen voelbaar maken, zonder er heel erg de nadruk op te leggen. De wensen waren dat de bestaande witte boekenkasten hergebruikt moesten worden. Zo is bijna 80% van het meubilair opnieuw gebruikt. Na een workshop met het team en kinderen van een basis school heb ik het verder uitgewerkt. Vanuit die basis heb ik materialen gezocht, een schetsontwerp en vlekkenplan gemaakt en de ontwerpen uitgewerkt.

Intuïtief ontwerp

Op de kast en in het raam zijn leesplekken gemaakt voor kinderen. Deze plekken zijn favoriet. Doordat de kantoorruimte achterin kleiner is geworden, is er meer plek voor de activiteitenruimte (voor bijvoorbeeld computerles of cursussen). Het centrale deel van de bibliotheek mag met recht een huiskamer genoemd worden. Comfortabele fauteuils, rotan stoelen met schapenvacht en lage zitjes nodigen uit om aan te schuiven. Een zelfvoorzienende koffiehoek voorziet in een drankje – men is vrij om een vergoeding voor de koffie te geven. 

SCHETS

De eerste vraag aan mij was. "Wil je ons helpen bij de inrichting van de bibliotheek". Dit vertrouwen gaf zo veel vrijheid en nieuwe ideeën.

Enkele schetsen van de kinderen na de workshop.

 De hut op de kast is er gekomen!

Overal zicht naar buiten

“Het is groter geworden” is wat ik vaak hoorde maar er is anders gebruik gemaakt van dezelfde vierkante meters door betere ordening van de kasten en daarmee een betere doorkijk en overzicht gecreëerd. Dit geeft rust in de bibliotheek omdat je verder kunt kijken en de ruimte groter lijkt. En er is zo ook meer daglicht omdat je nu overal waar je staat in de bibliotheek naar buiten kan kijken.

Duurzaam geproduceerd

Altijd ben ik op zoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ontwerp- en productietechnieken. De speciale meubels zijn vervaardigd uit plaatmateriaal waarbij er geen schroeven, spijkers of lijm meer worden gebruikt. Duurzaamheid van plaat tot en met montage.( Sved Eric Panjer van) Bique Lighting verzorgde het nieuwe, duurzame lichtplan, waarbij alle oude tl-verlichting vervangen is voor led.  Het is niet alleen licht om te lezen maar ook schaduw voor sfeer met mooie armaturen.

De open vakken-kast

De instructie ruimte heeft een open karakter omdat de kast welke deze ruimte afschermt allemaal open presentatie vakken heeft. Hierin staan speciale boeken en kunst uit de wijk en de mooie modelboten uit de geschiedenis van Scheveningen.

Meer bezoekers

Wekelijks was er een bouwteam overleg en waren de lijnen kort met de vakmensen welke het ontwerp hebben uitgewerkt. Nu alles klaar is kunnen we zeggen dat de bibliotheek goed wordt bezocht. Sinds de opening waren er in de eerste maand zelfs bijna 50% meer bezoekers dan het jaar daarvoor.

360

PUBLICATIE