rené mensink interieurarchitect

interieur- en productdesign

BIBLIOTHEEK

Openbaar | Loosduinen

"Verleiden met woorden én interieur"

Een goede bibliotheek biedt meer dan boeken. Het is een ervaringsplek voor bezoekers: je laten verrassen en inspireren, nieuwe werelden ontdekken, anderen ontmoeten, activiteiten bijwonen. Bibliotheek Loosduinen ‘nieuwe stijl’ ademt deze visie in alles: in de collectie, in het nieuwe interieur en de warme, rijke sfeer die we met elkaar hebben neergezet. In dit bijzondere project heb ik alles mogen aanraken; zowel bouwkundig als qua architectuur en interieur.

‘rené is gewoon een fijn mens om mee te werken. Hij luistert goed, neemt echt de tijd voor je en staat open voor goede ideeën. Tegelijk is hij ook kritisch en bewaakt hij de kwaliteit van het concept. Ik bewonder zijn helicopterview van begin tot eind. En zijn grote betrokkenheid.’

Ed Hofschreuder, bibliothecaris

Verbouwing en herinrichting

Na een geslaagde samenwerking bij Bibliotheek in Scheveningen riep de gemeente Den Haag ook voor Loosduinen mijn hulp in. John van der Linden verstrekte de opdracht: ‘Ik heb altijd wel behoefte aan vernieuwing en wil elke bibliotheek in principe met een andere architect aanpakken. Maar rené is zo creatief, dat ik ervan overtuigd was dat hij dit keer weer met iets totaal anders en eigens zou komen. Zo is ook gebleken!’

SAMSUNG CSC Den Haag, 10–03-2020
Bibliotheek filiaal Loosduinen na de renovatie. Rene Mensink
FOTO MARTIJN BEEKMAN / gemeente Den Haag

tijdens de bouw en het eind resultaat

Bibliothecaris Ed Hofschreuder schetst de uitgangssituatie: ‘Een zeer verouderde bibliotheek waar een restyling hard nodig was. Tl-licht, verouderde elektra, een ouderwetse uitstraling.’ De gemeente koos voor een complete verbouwing en herinrichting. De opdracht: creëer een moderne en aansprekende bibliotheekomgeving die ruimte biedt voor allerlei activiteiten. Van lezingen en gastlessen tot voorleesmiddagen en ontmoetingen. Een voormalig stadsdeelkantoor werd bij de bibliotheek betrokken, wat extra vierkante meters opleverde

‘Het is prachtig geworden en overtreft mijn verwachtingen zeer. Niet alleen is de sfeer binnen heel mooi, ook de kwaliteit van het hele ontwerp én van de uitvoering is werkelijk geweldig. Den Haag heeft hier echt een hele mooie bibliotheek bij.’

Paul BroekhoffDirecteur Bibliotheek Den Haag

Warmte, ruimte en aansluiting op het Westland

Ed: ‘We wilden warmte, ruimte en ook belangrijk voor ons: aansluiting bij het Westland.’ John: ‘Ik ben zelf Westlander, het land van de kassen. Daar wilden we graag iets mee doen.’ Het is gelukt om in de bibliotheek een kas te realiseren met gebruikt kasmateriaal waarin zich nu een kantoorruimte, instructieruimte, publiekswerkplekken en een Informatie- en hulppunt van de gemeente bevinden. De bibliotheek zelf ademt ook het Westland: van kisten op wieltjes tot de nieuwe veilingkratten aan de muren om boeken te presenteren. Het vele hout – inclusief een wand met hergebruikt hout van kisten – wordt afgewisseld met staal en beton. Ed: ‘De uitstraling is half industrieel en toch warm. Ook heel prettig vind ik het nieuwe licht!’

ontwerp tekeningen​

Slim hergebruik en veel specials

‘Uit! Wil jij hem nu?’ ‘Ik ben nieuw hier.’ Met deze kreten op de wand springen bij de in- en uitleenhoek de zojuist ingeleverde en nieuwe boeken meteen in het oog. Mijn drive is telkens weer: de middelen en materialen zó inzetten, dat een product de aandacht krijgt die het verdient. Op diverse speelse en toch overzichtelijke manieren zijn boeken, dvd’s en ander informatiemateriaal te zien. We hebben samen kritisch bekeken welk meubilair kon worden hergebruikt; zo zijn alle witte boekenkasten overgenomen uit de oude bibliotheek. Daaromheen mocht ik 36 unieke items ontwerpen: van in- en uitleengebied tot balie, van dvd-wand tot boekenstandaards en tijdschriftenmeubel, van sta- en zitplekken tot kinderhoek inclusief schuilhut, podium en een grote slak (hoofd = brandhaspel!). Uniek: in dit project is dat wat ik getekend heb ook écht gemaakt.

korte impressie en enkele leuke reacties

Meer lucht en bewegingsruimte

Sinds 17 februari 2020 is de nieuwe bibliotheek in gebruik. Ed: ‘Wat een ruimte!, krijgen we terug van bezoekers. De nieuwe indeling biedt meer lucht en bewegingsruimte. Ook om bijvoorbeeld de centrale huiskamer vlot om te bouwen tot een andere opstelling. De sfeer en uitstraling is nog béter dan gehoopt. Als team kijk je continu mee naar de tekeningen en vorderingen, maar eigenlijk zie je het pas echt als alles staat. Dat maakte keuzes maken voor ons soms lastiger, maar rené had het eindresultaat continu in zijn hoofd. Heel knap vind ik dat, die helicopterview. En hoe hij ons daarin heeft meegenomen. We hadden overal inbreng; rené luistert goed en is kritisch waar nodig. Dat werkt heel plezierig samen. En alleen zo kom je denk ik tot zo’n prachtig eindresultaat.’

De 36 unieke meubelitems die ik voor dit project getekend heb, zijn uiteindelijk allemaal gerealiseerd.’

rene mensink • interieurarchitect

Bijzonder in proces en uitvoering

Kwaliteit ontstaat waar je niet alles dichttimmert. Dat heb ik hier absoluut weer mogen ervaren. Naast een programma van eisen de vrijheid krijgen om een goed concept neer te leggen. Om binnen de kaders het mooist mogelijke te maken. Door intensief samen te werken met een geweldig team van aannemer, werkvoorbereiders, plaatselijke installateurs en natuurlijk de opdrachtgever zelf. Ik kijk met veel plezier terug op het proces van ontwerpen en samen bouwen.

Opdrachtgever Gemeente Den Haag, Dienst Publiekszaken; John van der Linden & Nikkie Nolte fotograaf | Martijn Beekman & rene mensink