rené mensink interieurarchitect

interieur- en productdesign

IvhO

kantoor | Utrecht

"Een welkome huisvesting”

De Utrechtse vestiging van de Inspectie van het Onderwijs is vernieuwd en uitgebreid. Om de collega’s uit de kantoren van Zoetermeer en Haarlem een aantrekkelijke plek te bieden, zijn er in het gebouw voorzieningen voor werken en ontmoeten gecreëerd. Door de glazen wanden in de kantoren en de centrale ontmoetingsplekken en goede horeca is het een echt “clubhuis” geworden waar de Inspecteurs graag komen voordat ze op bezoek gaan bij de scholen.

Inspecteurs

Bij het hoofdkantoor is het een komen en gaan van Inspecteurs. Namens het Ministerie bezoeken zij scholen om toezicht te houden en waar nodig te adviseren. Het opstellen van verslagen en rapporten doen zij thuis of op kantoor.

Bij binnenkomst kiezen ze een plek die het beste bij de activiteit past. Wie meer concentratie verlangt, kiest een bureau in een afsluitbaar kantoor. Dankzij de glazen wandpanelen blijft het contact met collega’s toch gewaarborgd.

Gezien het individuele karakter van hun functie, hechten ze waarde aan een comfortabele omgeving voor werken, lunches en informele gesprekken.

“Het is gelukt om met een kleine horeca voorziening de drukte wat te spreiden en zo een deel van de mensen vanuit het grote restaurant hier te verleiden met lekker broodjes en koffie.”

Nieuwe indeling kantoor

Het bestaande kantoorpand was bij de start helemaal gestript. Dit gaf volledige vrijheid tot het indelen van de ruimtes. Binnen deze kaders zijn er 2 open ruimtes ontstaan, waar mensen elkaar ontmoeten. Hier zijn op maat gemaakte hoge en lage tafels toegepast. Boven de tafels is sfeervolle accentverlichting gebruikt. De postkast met magnetisch schrijfbord is er voor de algemene memo’s en vakantie kaarten. Het tijdschriftenrek van Moooi biedt plek voor vaktijdschriften. Het lange wandmeubel biedt plaats aan een paar mooie kunstobjecten. Het zijn de plekken waar de dag begint, de kranten op tafel liggen en de post wordt doorgenomen.

Kleden in kamers en gang

De kamers zijn middels een vloerplan van kleden met elkaar verbonden. Tevens geeft het een afwisselend beeld in de lange gang. De kamers, waar de kleden aan grenzen, hebben een gekleurde muur met een geschilderd motief. 

'Ter verhoging van de sfeer, is er gekozen voor speciaal ontworpen wanddecoratie van Muurbloem'

Uitgiftemeubel

De horeca voorziening heeft een hoog afwerkingsniveau gekregen. Het uitgiftenmeubel is zeer functioneel omdat het speciaal voor deze ruimte is ontworpen. Hierna is het ontwerp van het meubel verder afgestemd en gerealiseerd met de interieurbouwer, keukenleverancier en tegelzetter. Al deze disciplines zijn bij elkaar gebracht voor een optimaal resultaat. Opvallend zijn ook de hanglampen boven de grijze lunch en overlegtafels. Deze verschillende,  zwarte iconische messing hanglampen van ‘Tom Dixon Beat” geven omdat ze alleen aan de buitenkant zwart zijn, een mooie warme gloed in de ruimte.

Totaal opdracht

Bij de inspectie zijn het totaal opdrachten waarbij ik het het mag uitwerken en begeleiden van ontwerp tot realisatie met de makers. Tijdens de uitvoer is er om de dag overleg met de mensen op het werk. Door deze tussentijdse controles hebben we geen opleverlijst en realiseren we met elkaar in een keer het gewenste resultaat. 

Opdrachtgever Sandra de Schutter, Projectleider Facilitaire Zaken, Inspectie van het onderwijs.

fotograaf | Chris van Koeverden