rené mensink interieurarchitect

ACTIVITEITENRUIMTE VOOR BREDE DOELGROEP

Mooi Welzijn Multifunctionele ruimte

In Wijkcentrum Bouwlust aan de Eekhoornrade 215 in Den Haag is op de 1e verdieping een ontmoetingsplek voor jongeren en ruimte voor studiebegeleiding gerealiseerd. Mooi welzijn vangt hen op en verzorgt ook activiteiten voor andere mensen uit de buurt. Dit vindt allemaal plaats op 240 vierkante meter. Met veel plezier bedacht ik een slim interieurontwerp voor een multifunctionele ruimte. Ook verzorgde ik de bouwbegeleiding.

Verbouwing eerste etage

Al tijdens de start van het ontwerp voor Bibliotheek Bouwlust vroeg Mooi welzijn ook mijn hulp. Waar zij vroeger in hetzelfde pand zowel ruimtes beneden als boven ter beschikking hadden, moesten al hun activiteiten nu naar de eerste etage worden verplaatst. Ichwan Aschurie, stafmedewerker Facilitair en eerste aanspreekpunt voor de verbouwing: ‘Het is zonde als je een pand niet de hele dag optimaal gebruikt. Met de komst van de nieuwe bibliotheek zou het pand van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat efficiënt benut worden. Het was wel een uitdaging om al onze activiteiten op één verdieping te combineren. Dat vroeg om een multifunctionele ruimte waarin iedereen zich welkom voelt.’

Opdrachtgever

Mooi Welzijn

Oppervlakte

240 m2

Locatie

Den Haag

Rol

Ontwerp & realisatie

Fotografie

rene mensink

GALERIJ

Samen nadenken over slimme keuzes

Ichwan: ‘We zijn voor dit project bewust met rene gaan samenwerken omdat hij ook het interieur voor de nieuwe wijkbibliotheek ontwierp. Zo kon er vanuit dezelfde visie één geheel ontstaan. Wij vonden het wel belangrijk dat onze ruimtes een eigen gezicht zouden krijgen. We hebben hier heel prettig over gebrainstormd met rene. Hij heeft continu samen met ons nagedacht hoe we dingen slimmer kunnen aanpakken. Hij denkt enorm bevlogen met je mee, vanuit de visie achter een pand. Zijn passie vind ik prachtig!’

Meer lucht en bewegingsruimte

Het eindresultaat: twee afzonderlijke ruimtes die dankzij dubbele gesloten deuren ook als één geheel kunnen worden gebruikt als er meer bewegingsruimte nodig is. De grote ruimt  heeft  3 keer dubbele deuren die grenzen aan de gang; deze deuren met glas kunnen helemaal de ruimte in gedraaid worden. Zo kunnen alle vierkante meters benut worden, inclusief de gangzone. Er is een duidelijke routing ontstaan voor de verschillende gebruikers met hun specifieke wensen. Jongeren komen huiswerk maken in de computerruimte of chillen in de grote ruimte. Volwassenen kunnen in de avonduren schilderen of yogalessen volgen. Ook zijn er regelmatig andere activiteiten zoals dansworkshops.

REACTIE

‘We waren op zoek naar een duurzaam en tegelijk sfeervol interieur waarin alle gebruikersgroepen zich gekend voelen. rene heeft hier heel open, met veel deskundigheid en passie in meegedacht.’

Ichwan Aschurie

Stafmedewerker Facilitaire Zaken / Xtra

Sterk en afneembaar

De basis van de gehele etage is een houten pvc vloer. Deze vloer is doorgelegd tot in de gangzone voor eenheid in het ontwerp. Nieuwe wanden zijn gemaakt van multiplex, voorzien van een scan en afgewerkt met afneembare tweecomponentenlak. Eén lange wand in de gang is voorzien van een groen vinyl behang van Vescom. Dit maakt de wand sterker, makkelijk afneembaar en geeft tegelijkertijd een mooie sfeer in de ruimte.

Warme en rijke sfeer

rene: ‘Ik heb er bewust voor gekozen om geen sober interieur te creëren, vanuit de gedachte dat er niks kapot mag. Dankzij het gebruik van kleur en stoere, duurzame materialen is er een warme, rijke sfeer ontstaan. In het vertrouwen dat de gebruikers daar samen zorg voor dragen. De roestvrij stalen ombouw van de pantry is duurzaam, stevig en bestand is tegen een stootje. In beide ruimtes staat een lange, op maat gemaakte bank bestaande uit een houten frame en een gestoffeerde rug en zitting, die meteen de radiatoren deels afdekt. De bank is los van de grond, wat een ruimtelijk effect geeft, en is voorzien van een goed afneembare leren stof in amber oranje. Ik wilde de jeugd met deze bank een plek geven om een computerspel te doen of bijvoorbeeld tijdens het dansen even op adem te komen.

MOTTO

'Wat goed is gemaakt, blijft ook langer mooi.'

Mooi Welzijn Activiteitenruimte nieuw Mooi Welzijn Activiteitenruimte best

In de computerruimte zijn alle beeldschermen ingebouwd in een doorlopende kast met een voorkant van gehard ontspiegeld kunststof. De schermen zijn zo goed zichtbaar, alleen de muis en het toetsenbord liggen op tafel. Het computermeubel is gemaakt van berken multiplex. Het blad is met HPL beplakt in een metaal look. Dit geeft mooie accenten die zijn afgestemd op de vloer. Leuk om te zien: doordat de computers niet meer los op tafel staan, wordt de studietafel ook gebruikt voor overleg.

Vrijheid binnen financiële kaders

Ik waardeer het enorm dat Mooi welzijn mij de vrijheid heeft gegeven om binnen de financiële kaders het mooiste mogelijk te maken. De verschillende ruimtes worden door jong en oud op hun eigen manier gebruikt. Ik heb er alle vertrouwen in dat wat goed is gemaakt, ook langer mooi zal blijven.