rené mensink interieurarchitect

UITNODIGEN OM TE LEZEN, ONTDEKKEN EN ONTMOETEN

Bibliotheek Bouwlust

Een oase in de stad. Verleiden met boeken. Uitnodigen om te lezen, te ontdekken en ontmoeten. In een notendop is dit wat ik met het interieur van Bibliotheek Bouwlust wilde bereiken. De collectie is dan ook op veel verschillende, creatieve en speelse manieren gepresenteerd. Klein en groot worden zo verleid om een boek te pakken. De moderne bibliotheek is bovendien een plek waar mensen elkaar ontmoeten; om te studeren, een taalles of andere cursus te volgen. Ook voor bijvoorbeeld een lezing of optreden.

Gedeelde ontmoetings- en activiteitenruimte

Wat begon bij een buurtinitiatief, waar de wethouder Robert van Asten vervolg aan gaf, heb ik samen met Gemeente Den Haag, Dienst Publiekszaken de bibliotheek tot een integraal plan mogen uitwerken. In samenwerking met een veelheid aan partijen verzorgde ik het interieurontwerp en de projectbegeleiding voor deze nieuwe ‘bibliotheek’ met een gedeelde ontmoetings- en activiteitenruimte met horecavoorziening met Mooiwelzijn in het Wijkcentrum.

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Oppervlakte

450 m2

Locatie

Den Haag

Rol

Ontwerp & realisatie

Fotografie

Chris van Koeverden

GALERIJ

MOTTO

‘‘Je wilt mensen uitnodigen en een mooie ervaring bezorgen. Er is voor ieder wat wils te halen en te beleven in de bibliotheek. Pak het maar! Doe gerust mee! Dát is verleiden voor mij."

Hoe het begon

Ik was vereerd dat ik voor de derde keer op rij een nieuwe bibliotheek in Den Haag mocht ontwerpen, nadat ik het interieur van Bibliotheek Scheveningen en Bibliotheek Loosduinen verzorgde. De opgedane ervaringen en mijn expertise vanuit andere projecten nam ik hier natuurlijk in mee. In oktober 2019 maakte ik een start. Ik herinner me nog dat ik een rondje door de wijk fietste om meer beeld bij de wijk te krijgen. Ik maakte hier en daar een praatje met bewoners. Het eerste wat ik daarna opschreef was: ‘Anders presenteren en daarmee uitnodigen tot lezen’. Een bibliotheek is niet alleen een huis vol boeken; het is het buurthuis voor de wijk.

De opdracht

Gemeente Den Haag vroeg mij een multifunctionele ontmoetingsplek te creëren voor de verschillende doelgroepen in de wijk. Het moest een bibliotheek en ontmoetingsruimte worden waarin iedereen zich thuis voelt. Het programma van eisen was: ‘voorzie hier voor een collectie van 18.000 bibliotheek materialen, waaronder een aantal dagelijkse kranten en een PressReader, 12 publiekswerkplekken met computers en 6 inlogwerkplekken op de beschikbare 450 m2.

Ik werkte nauw samen met de Dienst Publiekszaken van de gemeente, met Radha Gobardhan als eerste aanspreekpunt. Van a tot z is het een groot, bij tijden zeer dynamisch project geweest. Voor mij stond continu het einddoel voorop: de ontmoetingsplek creëren die ik al vanaf mijn eerste schetsen voor me zag. En die ik de wijk zo gunde.

REACTIE

"De bevlogenheid, de energie én het vakmanschap van rene zijn terug te zien in elk detail van Bibliotheek Bouwlust. We hebben bergen werk verzet met elkaar, altijd in een open en constructieve dialoog. rene heeft elk element in de bibliotheek aangeraakt en dat zie je. We zijn beiden enorm trots op het prachtige eindresultaat."

Radha Gobardhan

projectleider 

Het verhaal achter het interieur

Radha Gobardhan: ‘Achter elk van rene zijn ontwerpen gaat een verhaal schuil. Ook voor Bouwlust heeft zijn creatieve geest ons weer verrast.’Zijn basisidee achter het interieur is een oase in de wijk: een frisse en lichte open plek waar iedereen op adem komt’.

De mooi gekleurde glazen lampen in de bibliotheek en activiteiten ruimte zijn als sterren en zo verbindt het licht beide ruimtes. Tussen deze ruimtes bedacht ik een schaarhek. Als de bibliotheek gesloten is en het schaarhek dicht, dan kan de ontvangst en ontmoetings -ruimte met horeca voorziening nog gewoon gebruikt worden voor een debat, voorstelling of presentatie.

Eyecather

Een blikvanger in de bibliotheek is de grote boom in het midden van de open ruimte die door het plafond heen lijkt te groeien. Hiermee markeerde ik een eiland voor bijvoorbeeld voorlees- en knutselmiddagen. Als de tafels en bankjes om de boom niet voor een activiteit met de kinderen wordt gebruikt, kunnen ze op elkaar gezet worden zodat er boeken op gepresenteerd kunnen worden. Met een zandkleurige marmoleum vloer en witte bibliotheekkasten, aangevuld met verschillende items in hout en lichtblauwe accenten werkte ik het beeld van een oase verder uit in de centrale open ruimte.

REACTIE

"Wat een cadeau voor de wijk, voor de stad Den Haag, voor alle mensen die elkaar in zo’n frisse zonnige open plek kunnen ontmoeten tussen boeken omringd met cultuur en activiteiten.”

Lies Petersen

inwoner stad Den Haag

Unieke items

In deze bibliotheek is alles nieuw; van vloer tot  plafond, van de bibliotheekkasten tot en met de boekencollectie zelf. Gelukkig is ervoor gekozen om de bibliotheek in te richten alsof er al boeken waren uitgeleend. Dit is een belangrijke beslissing geweest om rust en ruimte te behouden. Daaromheen mocht ik veel unieke items ontwerpen: van het in- en uitleengebied, van boekenstandaards tot tijdschriftenmeubel tot de servicebalie met een houten vak waarin kleine kinderen kunnen staan om boven de balie uit te komen. Tussen de boekenkasten bedacht ik een houten kast met ingebouwde trap; op deze ‘troon’ kun je ook gaan zitten en even een boekje lezen. De boom als accent, een groene wand voor de akoestiek en eikenhouten stammen bij de entree voor de presentatie van de Boeken Top 10.

Functioneel én speels

Naast functioneel mag een interieur ook speels zijn wat mij betreft. Je wilt mensen triggeren om – in dit geval – een boek te pakken en er eens in te bladeren. De boeken worden dan ook op veel verschillende manieren gepresenteerd. In de zijwanden van de witte boekenkasten wordt steeds één boek uitgelicht in een houten nis. Dat is minder overweldigend dan een volle boekenkast. De boekenkasten zelf zijn extra uitnodigend vormgegeven dankzij magnetische zijwanden met zinnen als: ‘leuk dat je er bent’, ‘ik ben nieuw hier’ en ‘plaatjes kijken mag ook’. Aan een muur hangen éénboeks-letterkasten: kastjes met een letter in de zijwand gefreesd, waarin een boek past dat niet meteen volledig zichtbaar is zodat er nog iets te ontdekken valt.

FILM

PUBLICATIE